miercuri, 12 noiembrie 2008

EPAVĂ ÎN DERIVĂ

Sursă foto: www.rapidisti.ro

Rapid este o epavă în derivă. Dani Coman a fost primul care a părăsit corabia. Nae Manea joacă rolul căpitanului, care rămână pe nava care se scufundă. El şi orchestra, în acest caz suporterii.
Bogații au fugit cu bărcile de salvare. Conducătorii şi-au dat demisia, au zis-o şi la televizor. Doar că nu s-au înţeles între ei, ca nişte martori mincinoşi. Unii spun că ei da, alţii spun că ei nu.
Căpitanul George Copos a abandanonat colosul de oțel care se scufundă și a fugit cu velierul pe Marea Neagră. Mircea Sandu strigă la el: "Vinde un hotel ca să salvezi echipa!” Și amenință că Rapid poate ajunge în Liga a doua, dacă nu își plătește restanțele financiare față de jucătorii care n-au văzut un leu din vară. Ignorant, patronul care a uitat că este patron vorbește despre barca pe valuri și despre focul genovez. „Echipa asta este doar a noastră și a fanilor”, spune Costin Lazar posesiv, dar parcă și mândru de suferința sa. "Noi cui rămânem?", întreabă și Maftei. Dacă n-am ști povestea, am zice că întrebarea lui retorică este un pic cam teatrală.
Dar este un teatru prost, o poveste pe care o știm deja. Am văzut și noi filmul „Titanic”, cu șmecherii care își asigură contra cost un loc în bărcile de salvare prea puține și cu bravii care refuză să părăseasca gigantul care se scufundă. Nu ar vrea să ajungă la fund odată cu el. Dar poate ei sunt cei mai realiști. Nu prea au de ales.
Dar când uriașul de fier se scufundă, se aude, în mod bizar... „glasul roților de tren”. Există acel clișeu vechi, aruncat la fiecare înfrângere: „Rapidul a deraiat”. Dacă la înfrângere deraiază, la retrogradare sau mai rău, la desființare, ce mai putem spune? Că a ajuns o epava în derivă? Dar și asta am mai auzit.
„Inima ce-n piept ne bate, la nevoie e un tun”, spune imnul Rapidului. Cred ca acum e nevoie de artileria grea pentru salvarea Giulestiului.

Niciun comentariu: